Blog

E bine să ştim despre Pandemia coronavirus

Epidemiologii din China afirmă, că coronavirusul preferă frigul, cu ridicarea To  virulenţa scade . Perioada  de incubaţie poate fi nu 14 zile, ci mai mult – 24 zile, dar precis nu se ştie.

Sursa de infectare: Se presupune cea mai posibilă cale de infectare – de la lilieci, la care ARN (Acidul RiboNucleic) propriu coincide cu cel al coronavirusului la 96%, dar cercetările mai profunde  au demonstrat coincidenţa  la 99 % a ARN  a virusului vizat cu cel al  unui animal exotic din zonă, inclus în Cartea Roşie, numit PANGOLIN.

S-a dovedit, că în un oraş „mic” după criteriile din China cu o populaţie de circa 8 mln. oameni în anul 2019 vameşii au depistat 12,5 tone de solzi de PANGOLINE,pregătite pentru a fi vândute pe pieţele locale,  obţinute ilegal de la circa 50 mii de aceste animale exotice.

Versiunea actuală este, că liliecii au infectat PANGOLINELE, de la care sau infectat oamenii în procesul de jupiure a lor.

Testele la infecţia vizată sunt specifice, virusul rar atacă căile respiratorii superioare, mai frecvent – ţesuturile pulmonare, unde se înmulţeşte rapid. Prelevarea probelor din căile respiratorii superioare, ca regulă, în 30- 50% dau un răspuns negativ, cu toate că virusul este prezent şi acţionează virulent, din ce motive se recomandă de efectuat nu numai testul la ARN viral, dar şi TC pulmonară, unde rapid se depistează schimbări specifice.

Numărul infectaţilor, dar şi a celor fără diagnostic stabilit este cu mult mai mare, ca cel oficial, scăderea se aşteaptă la finele lunii aprilie, cu creşterea To atmosferice şi a mediului ambiant.

Medicii din toată China, mobilizaţi în focarul din oraşul Iuhani trec prin toate locuinţele, măsoară To corporală, depistează activ suspecţii la boală, cazurile mai grave le spitalizează, se începe un tratament mai activ, dar principalul este izolarea bolnavului în condiţii speciale.

Au fost construite în termeni record – de circa 10 zile  în zonă  2 spitale cu capacitatea de circa 2000 paturi boli infecţioase pentru supravegherea şi localizarea infecţiei. Sânt mobilizaţi zeci de mii de medici, a/m din toată ţara, din datele din 20 februarie 2020  sau infectat de la bolnavi circa 1700 lucrători medicali, sau înregistrat 19 decese din acest contingent, inclusiv medicul – şef a unuia din cele 2 spitale mari specializate.

OMS recomandă 8 reguli de bază de protejare contra acestui virus:

  1. De spălat mai des mâinile cu apă caldă şi săpun , timp de nu mai puţin de 20 sec., sau de şters mâinile cu şerveţele cu spirt de peste 70 grade;
  2. La tuse sau strănut de acoperit gura nu cu mâinile, dar cu hainele din zona cotului, ridicat la gură, Dacă a – ţi tuşit sau strănutat în mâini – de şters  mâinile cu şerveţele cu spirt de peste 70 grade , care imediat se aruncă.
  3. Păstraţi distanţa de minimum 1 metru, dacă observaţi o persoană cu semne de infecţie virală (tuse, ochi roşii, rinoreie, etc.)

4.Informaţi obligatoriu medicul, dacă ultimele 2 – 3 săptămâni a – ţi revenit din China, sau din alte ţări, unde sau înregistrat cazuri de coronavirus, sau a –ţi fost în contact cu alte persoane, din aceste tări.

5.Nu ştergeţi ochii şi nasul cu mâinile, care în continuare devin surse de răspândire a virusului prin intermediul tuturor obiectelor contactate.

6.Dacă simţiţi  o schimbare a stării sănătăţii (cefaleie, febră, eliminări nazale, tuse, etc.) – staţi acasă, vă izolaţi de cei casnici, purtaţi mască, informaţi medicul şi urmaţi recomandările lui .

7.Evitaţi vizitarea pieţelor, mai ales cele, unde se comercializează păsări, animale vii.

8.Nu utilizaţi în alimentaţie productele crude sau puţin fierte, mai ales cele de origine animală.

Mulţi se întreabă, ce măsuri de profilaxie trebuie de întreprins, dacă apare o necesitate stringentă de a călători cu avionul ?

  1. Răspunsul este următor:
  2. Purtaţi mască în timpul călătoriei, vă rezervaţi mai multe măşti şi un săculeţ ermetic pentru depozitarea măştilor utilizate.
  3. Pregătiţi şi luaţi în călătorie mai multe substanţe dezinfectante, de şters cât mai des mâinile cu şerveţele cu dezinfectant,  sau spirt de peste 70 grade;
  4. Vă deplasaţi cât mai puţin prin salonul avionului, dacă aveţi posibilil – staţi pe scaun pe toată durata zborului. În avioane de tip Boeing , sau Airbus sistema de ventilare filtrează 99,99% din aerul din salon,aerul se schimbă la fiecare 2-3 minute, sau de 20 – 30 ori pe oră. Dar deplasările prin salon pot conduce la contactarea infecţiei de la alţi pasageri vecini.
  5. Nu măncaţi şi nu beţi în timpul călătoriei, purtaţi masca, măcar că prin porii maştilor se strecoară mulţi viruşi, bacterii, ele sănt menite să reţină infecţia de la bolnavi. Persoanelor sănătoase purtarea măştilor, mai ales în aer liber nu are sens.
  6. Dacă după suportarea coronovirusului nu se formează imunitate, are rost de efectuat vaccinarea antigripală ?

Răspunsul este următor: După suportarea difteriei tot nu se formează imunitate, dar vaccinarea se efectuează, acest fapt stimulează sistemul imun uman, ca şi la coronovirus.

Vice – director medical, d.ş.m. N. Frunză.   24.02.2020.

Surse: Datele ANSP. TWR. MВ din 21.02.2020, etc.

februarie 24, 2020 Sănătate
About admingalaxia