Chirurgia bariatrică

CHIRURGIA BARIATRICĂ, considerată a fi cel mai eficient tratament al obezității morbide, are ca obiectiv scăderea ponderală durabilă, cu ameliorarea stării de sănătate, diminuarea sau dispariția comorbidităților, creșterea bunăstării și a calității vieții pacienților.

În cadrul CSF „GALAXIA”, se efectuează intervenția de Roux-en-Y Gastric Bypass. Aceasta prevede izolarea completă a porțiunii distale („îndepărtate”) a stomacului în nemijlocita apropiere de esofag, cu formarea unei pungi gastrice mici (pană la 20-30 ml), fiind direct anastomozată („legată”) cu intestinul subțire. Astfel, se evită trecerea de produse alimentare prin o mare parte din stomac, duoden și segmentul inițial de jejun (intestin subțire). În rezultat, se obține o pierdere de masă corporală semnificativă și durabilă la distanță, care în mediu este de 65-75% din excesul de greutate inițială. La mulți pacienți, această cifră depășește indicii prognozați și, adesea, masa corporală finală se stabilește în limitele masei corporale ideale.

Ca orice intervenție chirurgicală bariatrică, bypass-ul gastric este INDICAT pentru pacienții cu obezitate severă și morbidă (indicele de masă corporală > 40 kg/m2). Totuși, dacă persoana suferă de diabet zaharat de tip 2, operația poate fi efectuată și în cazul unui indice de masă corporală sub 35 kg/m2.

CANDIDATUL IDEAL pentru efectuarea acestei operații trebuie să îndeplinească următoarele CONDIȚII:

  • Prezintă factori de risc pentru dezvoltarea diabetului, hipertensiunii arteriale, steatozei hepatice sau deja suferă de aceste afecțiuni
  • Necesită o reducere semnificativă a excesului de greutate, într-un timp relativ scurt
  • Nu suferă de dependență de alcool sau de afecțiuni de ordin psihiatric netratate
  • Are vârsta cuprinsă între 15 și 70 de ani.

Bypass-ul gastric este CONTRAINDICAT persoanelor care suferă de următoarele probleme de sănătate:

  • Dependența de alcool
  • Depresia cronică/ netratată
  • Cancerul
  • Bolile autoimune.

Informație de contact

Dr. BALAN Sergiu – medic chirurg, categoria superioară, doctor în medicină, asistent universitar

Dr. REVENCU Dan – medic chirurg, categoria II

▪️ luni-vineri, 8.00 – 17.00

Tel.: 079 700 027

E-mail: obezitate.md@gmail.com

Site: www.obezitate.md