Neurologia pediatrică

NEUROLOGIA ȘI DIAGNOSTICUL NEUROLOGIC PENTRU COPII

O evaluare neurologică completă constă în obținerea unui istoric medical cât mai amănunțit, cunoașterea etapelor normale ale dezvoltării motorii și cognitive a copilului, examenul neurologic adaptat vârstei copilului. Astfel, chiar dacă copilul este sănătos, se recomandă să consultați medicul neurolog, în scopuri profilactice la vârsta de: 1, 2, 3, 6, 9 luni și 1, 2, 3, 6 ani.

La recomandarea/ indicația medicului neurolog pentru copii, pacienții pot beneficia de:

  • Diagnosticul clinic și funcțional.
  • Tratamentul unor probleme de dezvoltare a copiilor, precum: dezvoltare întârziată a vorbirii; logonevroză (bâlbâială); enurezis (eliminare spontană și inconștientă a urinei); hiperactivitate; tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate ADHD (tulburare de neurodezvoltare, care are cauze neurobiologice).
  • Tratamentul unor boli neurologice, precum: dureri de cap, pierderea stării de conștiență, dereglări ale somnului, somnambulism (stare patologică care se manifestă prin executarea automată și inconștientă, în timpul somnului, a unei activități, de care bolnavul nu-și amintește la trezire), ticuri nervoase (mișcări necoordonate ale corpului și ale feței), stări convulsive, dereglări motorii.

În cadrul CSF „GALAXIA”, se efectuează următoarele investigații instrumentale:

  • Ecoencefalografia (ECHO-EG) – metodă de diagnostic cu ultrasunete non-invazivă, care permite examinarea stării structurilor cerebrale și determinarea prezenței deplasării acestora, precum și evaluarea indirectă a stării vaselor.
  • Electroencefalografia (EEG) – evaluare non-invazivă, care detectează, potențează și înregistrează activitatea bioelectrică a creierului.

De asemenea, pacienții pot beneficia de următoarele tehnologii imagistice:

  • Neurosonografia prin fontanelă – o metodă de examinare a creierului și a altor structuri în cavitatea craniană cu ajutorul scanării cu ultrasunete.
  • Tomografia computerizată (CT) cranio-cerebrală.
  • Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM/ RMN) cranio-cerebrală.