Blog

PICIORUL VALGUS LA COPII

Copiii din primul an de viaţă sunt în creştere într-un ritm incredibil. Se pare că ieri bebeluşul abia a început să facă încercări de a se mişca cu premergatorul, şi astăzi, fără ajutorul nimănui a făcut primii paşi. Copiii mici sunt cursanţi rapizi. Cu toate acestea, există copii ai căror părinţi observă ceva în neregulă – o uşoară schimbare a formei piciorului, ceea ce înseamnă că poate fi o deformare a piciorului  în valgus la copii? Ce înseamnă acest diagnostic şi cum de prevenit dezvoltarea lui?

Piciorul valgus la copii? Cât de grav este?

În momentul în care copilul începe să meargă, creşte foarte mult sarcina asupra sistemului musculo-scheletic, mai ales pe picioare. Din acest motiv, oasele inca imature ale membrelor inferioare pot fi îndoite sub greutatea corpului. Situţia în care laba piciorului are talpa plată, călcâiul este căzut spre interior iar degetele sunt întoarse spre exterior se numeşte deformare valgus a piciorului. Principalul semn al deformării – scade distanţa dintre suprafeţele interioare ale gleznei.

De ce apare valgusul la copii?

Semnele de dezvoltare anormală a sistemului musculo-scheletice pot fi evidente în copilărie, în timpul unei inspecţii a unui medic ortoped sau pediatru, sau la o consultaţie a kinetoterapeutului. În acest caz, poate fi vorba de o maladie congenitală a sistemului osos. În ceea ce priveşte deformarea valgus dobândită a piciorului la copii, există factori care contribuie la dezvoltarea acestei patologii. Printre acestea se numără:

  1. Nastere prematura (sugari prematuri proces de dezvoltare a ţesutului conjunctiv nu a fost finalizat, astfel încât sistemul musculo-scheletic are multe vulnerabilităţi)
  2. Rahitism (insuficienţa de calciu din oase ceea ce le face fragile si moi)
  3. Excesul de greutate (obezitatea duce la creşterea sarcinii pe articulaţii)
  4. Boli frecvente in copilarie (infecţios-inflamatorii, catarale)
  5. Luxaţia congenitală a şoldului (displazia)
  6. Fractură de uzură a muşchiului psoas.
  7. Distrofia musculara
  8. Mersul prea devreme
  9. Lipsa educaţiei fizice în vârstă preşcolară şi şcolară
  10. Încălţăminte nepotrivită, care nu susţine bine piciorul.
  11. Tulburări metabolice (diabet, patologii hormonale) şi alte.

Ce este piciorul valgus la copii?

Există mai multe caracteristici clinice, care vă ajută să suspectaţi deformarea în valgus şi de multe ori acestea se văd în al doilea an de viaţă.

  1. Copilul se mişcă cu stângăcie, picioare ”încâlcite”, mai mult sprijinindu-se pe marginea interioară a piciorului.
  2. Plânge că oboseşte repede în timpul jocurilor în aer liber, are o senzaţie de greutate şi durere la nivelul picioarelor seara.
  3. Picioarele dobândesc forma X.
  4. Se poate observa cu ochiul liber deformarea tălpii pantofilor care au o uzură neuniformă pe suprafaţa interioară a călcâiului încălţămintei.

IMPORTANT:

Atunci când observaţi oricare dintre semnele picioarelor valgus la copil, ar trebui să consultati medicul ortoped.

Valgusus la copii. Cum de a ajuta copilul?

Părinţii care se confruntă cu aceasta pentru prima dată, trebuie să conştientizeze că copilul are o problema, şi sa caute modalitati de a o rezolva. Curbura picioarelor din copilarie poate provoca probleme grave care vor însoţi copilul pe tot parcursul vieţii. Nu este vorba doar de picioar plat dar, de asemenea, despre complicaţiile picioarelor valgus la copil: curbură a coloanei vertebrale (scolioza), o scurtare a membrelor, boli ale articulaţiilor (artrita), picior strâmb, deformare pelvină şi aşa mai departe.

Prima etapă – examinare.

Tratamentul picioarelor hallux valgusus ale unui copil, de obicei, lungă şi consumatoare de timp, şi, prin urmare, necesită răbdare şi perseverenţă. Complexul de măsuri terapeutice depinde în mare măsură de gradul de severitate valgusului copilului, care este determinată de inspecţia  radiografică, diagnosticarea cu ultrasunet, plantografia, precum şi alte metode moderne.

Corectarea tulburărilor congenitale.

În cazul displaziei congenitale a şoldului se aplică fixarea atriculaţiei coxofemurale în mulaj de gips. Procedura este efectuata de chirurg ortoped, după o determinare precisă a unghiului de deviere a colului femural.

Fizio-Kinetoterapie.

La fel ca în displazia congenitală dar şi mai târziu, când a apărut piciorul valgus, un bun efect terapeutic o are fizio-kinetoterapia:

  • masajul membrelor inferioare, regiunea lombosacrală, sau masaj general
  • băi pentru picioare
  • parafină
  • electroforeză
  • terapia magnetică
  • kinesiotaping
  • kinetoterapie zi de zi
  • încălţăminte ortopedică

În plus, la toţi copiii este prescris înot, graţie căruia este posibilă consolidarea ligamentelor şi muşchilor membrelor  inferioare. Dintre metodele de bază non-tradiţionale de tratament recuperator este folosită reflexoterapia.

Copiii cu deformare valgus a piciorului ar trebui să poarte încălţăminte ortopedică, care diferă de cea convenţionale prin aceea că ea are o fixare rigidă a osului călcâiului şi gleznei.

Cum putem preveni?

Desigur, fiecare mama se bucură când copilul ei se dezvoltă rapid, dar să grăbeşti acest lucru nu este bine. Pentru a evita deformarea valgus a piciorului, nu este necesar pentru a pune copilul pe picioare înainte de 8 luni. Acest exerciţiu poate fi realizată doar cu suport, în scopul de a reduce sarcina pe membrele subdezvoltate. Alaptatul la sân şi băile de soare – sunt cel mai bun remediu pentru a preveni carenţele de vitamin şi microelemente, care este adesea cauza deformării oaselor la copii. În cazul în care deja există aşa situaţie, ar trebui să se acorde atenţie la încălţăminte cu suport arcuit, fundul rigid şi înălţimea corespunzătoare (în mod normal, deasupra calcaiului cu 3-4 cm).

Recomandările pentru părinţi:

  • Recomand evaluarea ortopedică a bebelusului incă de la naştere deoarece este o asociere frecventa între diferite boli, malformatii ortopedice. In primul rînd trebuie exclusa displazia şoldului care netratata duce la luxatie – fapt care se face combinînd examenul clinic ortopedic cu ecografia de şold. In cazurile usoare: doctorul (pediatrul, ortoped) va recomanda exercitii de intindere şi masaj care vor fi efectuate la fiecare schimbare de scutec, constand in mişcarea labutei piciorului in jos şi în interior în timp ce se numară pînă la 10, 3-5 ori în zi.
  • In cazurile moderateşi atunci cînd masajul nu influenteaza pozitiv postura piciorului: doctorul poate recomanda orteze sau purtarea unor pantofi inalti, cu şiret, care să menţina piciorul in poziţia corecta.
  • In cazurile severe: se recomanda gipsarea piciorului pentru cateva luni, gipsurile fiind schimbate la 1-2 saptamani.

Sergiu Fux, kinetoterapeut,
Centrul Medical „GALAXIA”,
Tel. 069458020.

aprilie 23, 2019 Sănătate
About admingalaxia