CARDIOLOGIA este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare.
Controlul cardiologic constă în anamneză (istoricul pacientului), analiza investigațiilor medicale anterioare, examen clinic cardiovascular, investigații imagistice (ecografie cardiacă sau electrocardiografie) și raport medical cu concluziile evaluării medicale și recomandările de conduită și tratament.
În cadrul CSF „GALAXIA”, pacienții pot beneficia de următoarele investigații instrumentale::
- Electrocardiografia (ECG) – investigație imagistică noninvazivă și nedureroasă de bază, care înregistrează activitatea electrică a inimii.
- Ecocardiografia/ ecografia cardiacă transtoracică – investigație imagistică noninvazivă și nedureroasă, ce presupune o evaluare a inimii folosind ultrasunete, oferind imagini precise ale mușchiului, camerelor și structurilor din interiorul inimii, cum ar fi valvele sau alte formațiuni.
- Ecocardiografia/ ecografia cardiacă Doppler permite măsurarea fluxului de sânge pe diferite porțiuni ale inimii și examinarea modului de funcționare a valvelor.
- Ecografia-Doppler color (Duplex) – examinare cu ultrasunet ce permite diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor al vaselor periferice și extracraniene.
- Monitorizarea Holter ECG și TA (tensiune arterială) – o metodă de cercetare care permite, prin intermediul unui dispozitiv portabil (Holter), înregistrarea continuă a dinamicii inimii, monitorizarea modificărilor în activitatea acesteia și monitorizarea tensiunii arteriale a pacientului, pe tot parcursul zilei, în condițiile activității sale. Astfel, este posibil să se detecteze sau să se prevină dezvoltarea următoarelor boli ale sistemului cardiovascular: aritmie (tulburări ale ritmului cardiac); angină pectorală; hipertensiune (creșterea sau scăderea tensiunii arteriale); boală coronariană.
- Testul SDS – metodă neinvazivă și nedureroasă de screening ECG al bolilor cardiovasculare, care permite prevenția MSC (moarte subită cardiacă).
- Testul de efort fizic (Cicloergometria sau Veloergometria) – examinare ECG, efectuată în câteva minute de efort fizic. Această investigație poate diagnostica până la 2/3 din afecțiunile coronariene, având o acuratețe de 50%. În funcție de rezultatul testului de efort și ale celorlalte investigații (electrocardiogramă, valorile tensiunii arteriale, ecografia cardiacă, etc), medicul cardiolog va putea face o recomandare cu privire la tratament sau la efectuarea altor investigații necesare pentru a obține un diagnostic cât mai corect.
La fel, în cadrul clinicii noastre, se efectuează următoarele investigații de laborator:
- Lipidograma sau profilul lipidic reprezintă un panou de teste de sânge, care are rolul de instrument de prevenție sau diagnostic pentru anomalii ale lipidelor, cum ar fi colesterolul și trigliceridele.
La recomandarea/ indicația medicului cardiolog, pacienții pot beneficia de:
- Depistarea timpurie a factorilor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiace.
- Elaborarea programului individual de profilaxie a bolilor cardiace.
- Tratamentul afecțiunilor cardiovasculare: tulburări de ritm și de conducere cardiacă (aritmii); cardiopatie ischemică; hipertensiune arterială; vicii dobândite reumatismale; hipertensiune pulmonară; tromboembolism pulmonar (TEP); endocardită infecțioasă; miocardite; cardiomiopatii; insuficiență cardiacă; șoc cardiogen; bolile pericardului, etc.