Gastroenterologia

GASTROENTEROLOGIA examinează toate procesele asociate cu activitatea digestivă a organismului uman și presupune diagnosticul și tratamentul afecțiunilor tubului digestiv, ficatului, căilor biliare și al pancreasului.

În cadrul CSF „GALAXIA”, se efectuează următoarele investigații instrumentale:

  • Ultrasonografia organelor interne (ficat, pancreas, splină, vezică biliară).
  • Tomografia computerizată (CT) a organelor interne (ficat, pancreas, splină, vezică biliară).
  • Gastroscopia diagnostică video – esofago-gastro-duodenoscopia, sinonimă cu endoscopia superioară, prin care medicul poate examina atent și precis suprafața mucoasei esofagului, stomacului și duodenului. Această investigație permite stabilirea pH-metriei esofagiene, determinarea citologică a infecției Helicobacter pylori și prelevarea probelor pentru biopsie.
  • Irigoscopia tubului digestiv – o metodă specială pentru examinarea intestinului gros, folosind radiografia de contrast. Esența tehnicii este introducerea în intestin a unui agent de contrast special care ajută la observarea modificărilor patologice și a bolilor în organ.
  • Colonoscopia diagnostică – endoscopia digestivă inferioară, care permite vizualizarea tractului gastrointestinal inferior, din care fac parte colonul, rectul și colonul sigmoid.
  • Hidrocolonoterapia – o metodă sigură și eficientă de curățare a colonului, care constă în introducerea repetată prin rect de apă călduță filtrată, la presiune foarte mică, folosind tehnici de masaj speciale în zona abdomenului inferior. Procedura nu implică adaos de substanțe chimice sau medicamente și este deopotrivă relaxantă și eficientă.

La recomandarea/ indicația medicului gastroenterolog, pacienții pot beneficia de:

  • Examenele de laborator (analiza generală a sângelui; analiza biochimică a sângelui; coagulograma; determinarea markerilor hepatitelor virale; coprologia; determinarea ouălor de helminți; determinarea tulpinilor de Escherichia coli (E. coli) patogene în substratul biologic; examenul maselor fecale la flora condiționat patogenă (prin metoda semicantitativă); determinarea dismicrobismului intestinal).
  • Diagnosticul clinic, funcțional.
  • Tratamentul afecțiunilor gastroenterologice (boală ulceroasă a stomacului și duodenului, dischinezii ale căilor biliare, colite cronice, hepatoze și alt patologii ale ficatului, pancreatite cronice, colecistite cronice, sindrom al colonului iritabil, etc.).