Şase  cauze alimentare ale retenţiei de apă în organism

   Retenţia de apă, cunoscută sub denumirea de „edem” este acumularea de lichide în ţesuturi şi cavităţi, precum şi în sistemul circulator. Acest lucru poate provoca umflarea picioarelor, a mîinilor, gleznelor, gambelor. Cel mai frecvent cauza edemelor este patologia rinichilor, sau a sistemului cardio – vascular, sau alimentaţia incorectă şi anume:

1.Consumul excesiv de sodiu. Dieta bogată în sare de bucătărie cu consum insuficient de apă determină corpul să folosească rezervele interne hidrice, celulele pot creşte în volum de circa 20 ori, apare retenţia de lichide, edeme.

2. Deficitul de magneziu. Magneziul este un mineral esenţial pentru orice funcţie a organismului, studiul a demonstrat, că administrarea a 200 mg Mg pe zi reduce esenţial edemele. Alimente bogate în Mg: ciocolata neagră, fructe uscate, nuci, legume de culoare verde, spanac, iaurt, etc.

3.Deficitul de Vitamina  B6. Această vitamină controlează echilibrul hidric , studiile efectuate  au demonstrat  reducerea şi profilaxia edemelor  la utilizarea alimentelor bogate în Vitamina  B6: carne de pui, curcan, bovină, banane, fructe uscate, seminţe de floarea- soarelui, fistic, cartofi cu coajă,etc.

4.Deficienţă de potasiu. Acest mineral are capacitatea de a reduce nivelul de sodiu în organism, deficitul de Kaliu poate provoca crampe musculare, creştere în greutate din cauza retenţiei de lichide în organism. El se găseşte în miere de albine, în majoritatea fructelor, mai ales în harbuz şi zămos  (pepene verde şi galben).

5.Deshidratarea determină corpul să supravieţuiască prin retenţia apei, cafeaua, alcoolul  şi băuturile acidulate  agravează starea, sunt necesare sucuri bogate în potasiu, apă.

6.Consumul excesiv de alimente procesate, care sunt bogate în sodiu, zahăr, dar conţin şi aditivi artificiali, care acţionează ca toxine şi exercită o sarcină suplimentară asupra ficatului şi rinichilor.

   Plantele, care reduc edemele şi amplifică secreţia urinară şi sunt recomandate  pentru utilizare: Pătrunjelul - sub orice formă naturală poate fi utilizat cu succes, dar cu precauţie, după sfatul medicului, doar la persoanele care fac terapie anticoagulantă, el conţine  Vitamina K.

   Rădăcină de urzici sub formă de infuzie la apă fiartă timp de 10 minute, de 2-3 ori pe zi, dar utilizarea trebuie de evitat  la bolnavii ce suferă de insuficienţă cardiacă sau renală.

   Nu se recomandă de administrat concomitent cu medicamentele hipertensive sau diuretice.

                    Vicedirector medical        Nicolae Frunză

     Sursa : santeplusmag.com

 

Informaţii utile

Sunteţi mulţumit de calitatea serviciilor noastre

  • Da,super
  • Satisfăcător
  • Insuficient