Blog

Operație unică care poate schimba impactul bolilor „incomode”

Medicina și sănătatea umană sunt un subiect delicat, este incomod pentru o persoană să meargă la un medic, să nu mai vorbim de a recunoaște o boală. Una dintre aceste boli este boala hemoroidală. Astăzi, din ce în ce mai multe profesii impun un stil de viață sedentar, astfel încât lucrătorii din birouri, finansişti, vânzători, șoferi și alți reprezentanți ai profesiilor „sedentare” să poată „lăuda” această boală. Hemoroizii sunt o boală a timpului nostru. Potrivit statisticilor, fiecare a doua persoană este în pericol.

În cazul hemoroizilor, durerea fizică se adaugă inconvenienţei morale. Tratamentele chirurgicale standard au ca rezultat o perioadă lungă de recuperare, vindecarea tardivă a rănilor și nevoia de analgezice narcotice.

Între timp, în Moldova avem o metodă unică de tratament pentru țara noastră – ligaturarea arterelor hemoroidale sub controlul doplerometric cu ultrasunete cu mupopexie (HAL-RAR). Prima operație din istoria țării noastre a avut loc la 8 octombrie 2014 la clinica de chirurgie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemitanu ” – de către directorul clinicii chirurgicale, doctor habilitat în științe medicale, profesor Alin Bour și doctorand, asistent la catedra de chirurgie Vakhtang Zurabovich Gugava.

Profesorul Alin Bour:

„Această metodă de tratament a fost inventată în 1995 în Japonia și este acum folosită pe scară largă în lume. Esența noii operații este de a lega arterele hemoroidale sub controlul unui senzor ultrasonic cu un doppler. Astfel fluxul de sange catre hemoroizi scade, ca urmare, hemoroizii se micşorează. În prezența prolapsului membranei mucoase a rectului și în stadiile avansate ale bolii hemoroidale, se efectuează mukopexia (ridicarea mucoasei). Astfel, această operație poate fi efectuată în orice stadiu al hemoroizilor.

Am adus echipament special din Austria pentru a efectua aceste operații. Pentru a stăpâni această metodă în vara anului 2014, Dr. Vakhtang Zurabovich Gugava a absolvit specializarea în orașul Viena din Austria.

Unul dintre principalele avantaje ale metodei noi este lipsa de durere. Pacientul după operație nu simte disconfort și poate trece fără medicamente narcotice (în operațiile tradiționale, sindromul de durere este pronunțat).

Noi facem un tratament radical, tratam nu simptomele, ci cauzele lor. Primul nostru pacient a avut hemoroizi la etapa a 4-a (ultima). Trebuie menționat că perioada postoperatorie a avut loc fără probleme, fără durere, nu a necesitat introducerea analgezicelor narcotice și pacientul a fost evacuat în ziua a 5-a după efectuarea intervenției chirurgicale minim invazive. În clinicile europene principale, pacienții sunt externați în a doua sau a treia zi după operație, dar având în vedere că au fost efectuate pentru prima dată în clinica noastră, am decis să lăsăm pacientul sub observație într-un spital pentru o perioadă mai lungă de timp.

În concluzie, vreau să spun că HAL-RAR este o metodă promițătoare, nedureroasă, radicală și alternativă pentru tratamentul bolilor hemoroidale și poate fi introdusă pe scară largă în practica chirurgicală a Republicii Moldova „.

 

 

decembrie 17, 2018 Sănătate, Uncategorized @ro
About admingalaxia