Blog

Cefaleea tensională

Cefaleea tensională este caracterizată de o durere bilaterală, apăsătoare, cu caracter constrictiv de intensitate mică-moderată ce apare fie în episoade scurte cu durată variabilă (forma episodică), fie continuu (forma cronică). Cefaleea nu e asociată cu caracteristicile tipice migrenei precum vărsături, fotofobia sau fonofobia severă.

Prevalența în timpul vieții, conform unui studiu populațional din Danemarca, e de 78%, majoritatea avînd cefalee tensională rară episodică (o zi pe lună sau mai puțin) fără nevoi speciale de îngrijiri medicale . Cu toate acestea, 24-37% au avut cefalee tensională de câteva ori pe lună, 10% au avut episoade săptămânale și 2-3% din populație a avut cefalee tensională cronică, de obicei durând o mare parte din viață.

Raportul femei:bărbați e de 5:4. Vârsta medie de debut este mai mare ca în migrenă, și anume 25-30 de ani. Vârfurile de prevalență sunt între 30 și 39 de ani și scad puțin cu vârsta. Slaba autoapreciere a sănătății, incapacitatea de relaxare după serviciu și somnul de câteva ore pe noapte sunt raportați ca factori de risc pentru dezvoltarea cefaleei tensionale.

Criteriile de diagnostic a cefaleei de tensiune din clasificarea IHS

2.1 Cefaleea de tensiune rară, episodică

A. Cel puțin 10 episoade cu o frecvență de < de o zi pe lună în medie (<12 zile pe an) și îndeplinind criteriile B-D

B. Cefaleea durează între 30 minute și 7 zile

C. Cefaleea are cel puțin două din următoarele caracteristici:

(1) localizare bilaterală

(2) caracter de presiune/strângere (non-pulsatil)

(3) intensitatea durerii ușoară-moderată

(4) nu e agravată de activitatea fizică obișnuită precum mersul sau urcatul scărilor

D. Ambele din următoarele:

(1) fără greață sau vărsătură (anorexia poate surveni)

(2) nu mai mult de una din fotofobie sau fonofobie

E. Nu e atribuită unei altei patologii

2.2 Cefaleea de tensiune frecventă, episodică

La fel cu 2.1 cu excepția:

A. Cel puțin 10 episoade cu o apariție >=1 dar <15 zile pe lună pentru cel puțin 3 luni (>=12 și <180 zile pe an) și îndeplinind criteriile B-D

2.3 Cefaleea de tensiune cronică

La fel cu 2.1 cu excepția:

Cefaleea cu o apariție >= 15 zile pe lună în medie pentru > 3 luni (>=180 zile pe an) și îndeplinind criteriile B-D

B.Cefaleea durează ore sau poate fi continuă

D.Ambele din următoarele: (1) nu mai mult de una din fotofobie sau  fonofobie sau discretă greață (2) fără greață moderată sau severă sau vărsături

Diagnosticul cefaleei tensionale se bazează pe istoricul tipic al pacientului și un examen neurologic normal. Un diagnostic corect ar trebui stabilit folosind un jurnal al durerii înregistrat pentru ultimele 4 săptămâni. Problema diagnostică cea mai des întâlnită este aceea de a face diferență între cefaleea tensională și migrena ușoară. Dacă cefaleea e strict unilaterală trebuie luată în discuție și entitatea cefaleei cervicogene. Jurnalul poate deasemenea dezvălui triggerii și supramedicația și va stabili punctul de referință față de care să se măsoare eficacitatea tratamentului. Identificarea unui aport crescut de analgezice este esențială deoarece abuzul medicamentos necesită tratament specific. Sunt necesare investigații paraclinice, în special imagistica cerebrală, dacă este suspectată o cefalee secundară (ex. dacă caracteristicile cefaleei sunt atipice), dacă istoricul atacurilor cefalalgice se modifică sau dacă sunt prezente anomalii neurologice persistente sau psihopatologice. Comorbidități semnificative, ex. anxietate sau depresie trebuie identificate și tratate concomitent.

Terapia medicamentoasă acută se referă la tratamentul individual al atacului cefalgic la pacienții cu cefaleea tensională episodică sau cronică. Majoritatea cefaleelor la pacienții cu cefalee tensională episodică sunt ușoare spre moderate și pacienții pot să îşi administreze analgezice simple  sau antiinflamatoare nonsteroidiene. Eficacitatea analgezicelor simple tinde să scadă cu creșterea frecvenței durerilor. La pacienți cu cefalee tensională cronică, cefaleea este adesea asociată cu stresul, anxietatea și depresia, și de obicei analgezicele simple sunt ineficiente și trebuie folosite cu prudență din cauza riscului de apariție a cefaleei de supramedicație la o utilizare regulată a analgezicelor simple de peste 14 zile pe lună sau triptani și combinații de analgezice pentru mai mult de 9 zile pe lună. Alte intervenții precum tratamentele nonmedicamentoase și farmacoterapia profilactică ar trebui luate în considerare.

În vederea stabilirii unui diagnostic corect şi instituirii tratamentului specific este necesară adresarea pacientului într-un serviciu de specialitate.

 

Medic neurolog

Pîrțac Ludmila

Tel.mob. (+373) 69962942

CSF”GALAXIA”, Str. Alexandru cel Bun 54 Blocul 1, etajul 2, Biroul 21.

iulie 30, 2018 Sănătate
About admingalaxia

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *