Blog

14 Noiembrie 2018- Ziua Mondială a Diabetului

Ziua mondială a diabetului – 14 noiembrie 2018 -Tema – Familia si Diabetul.
A fost aleasă o perioadă de doi ani(2018-2019) pentru a alinia cel mai bine campania Mondială a Diabetului la actualul plan strategic al IDF(International Diabet Federation) și pentru a facilita planificarea, dezvoltarea, promovarea și participarea.
Materialele și acțiunile pe care IDF le va dezvolta în cei doi ani ai campaniei vor viza:
Creșterea gradului de conștientizare a impactului pe care îl are diabetul asupra familiei și rețeaua de sprijin a celor afectați.
Promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea, prevenirea și educarea diabetului.
Diabetul se referă la fiecare familie.
Peste 425 milioane de persoane trăiesc în prezent cu diabet zaharat. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt diabetul de tip 2, care este în mare măsură prevenit prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă și echilibrată și promovarea unui mod sănătos de viață.
Familia joacă un rol-cheie în abordarea factorilor de risc modificabili pentru diabetul de tip 2 și trebuie să li se ofere educația, resursele și mediul pentru a trăi un stil de viață sănătos.
1 din 2 persoane care trăiesc în prezent cu diabet zaharat este nediagnosticată. Cele mai multe cazuri sunt diabetul de tip 2. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni complicațiile diabetului și a obține rezultate sănătoase. Toate familiile sunt potențial afectate de diabet și astfel conștientizarea semnelor, simptomelor și factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitală pentru a ajuta la detectarea ei devreme.
Diabetul poate fi costisitor pentru individ și pentru familie. În multe țări, costul injectării de insulină și monitorizarea zilnică în monoterapie pot consuma jumătate din venitul mediu disponibil al unei familii. Accesul regulat la medicamentele esențiale pentru diabet nu este accesibil pentru prea mulți. Îmbunătățirea accesului la medicamentele și îngrijirea diabetică este, prin urmare, necesara si cu un impact asupra rezultatelor sănătății.
Mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educație pentru diabet. Sprijinul familial în tratamentul diabetului zaharat s-a dovedit a avea un efect substanțial în îmbunătățirea rezultatelor de sănătate pentru persoanele cu diabet zaharat. Prin urmare, este important ca educația și sprijinul pentru diabet zaharat în curs de desfășurare să fie accesibile tuturor persoanelor cu diabet zaharat și familiilor acestora pentru a reduce impactul emoțional al bolii, ceea ce poate duce la o calitate negativă a vieții.

Dr. Ambros Tatiana,
medic endocrinolog,
CSF „Galaxia”,
bloc II, etaj 2, biroul 4.
tel. 069532100

noiembrie 16, 2018 Sănătate
About admingalaxia